1. Jangan lupa selalu makan makanan berzat baik pada saat sahur atau
berbuka puasa. Walau menu sederhana, yang penting mengandungi lima unsur
zat lengkap seperti protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral.
2. Usahakan untuk mencegah dehidrasi tubuh dengan banyakkan meminum air
putih pada malam hari. Hal ini penting dilakukan, kerana pada siang
hari, aktiviti kita cenderung banyak mengeluarkan keringat baik di
ruangan terbuka atau berhawa dingin.
3. Pada saat berbuka,
mulakan dengan makanan atau minuman hangat dan manis seperti Milo, susu
atau minuman manis lainnya. Tetapi ingat, jangan mengambil minuman yang
mengandungi soda, kerana dapat menimbulkan akibat buruk bagi perut anda.
4. Jangan minum air dingin atau ais. Biasakanlah berbuka dengan minuman
yang hangat. Perut yang kosong kerap menjadi kembung, bila anda terus
berbuka puasa dengan air dingin.
5. Kemudian berehatlah lebih
kurang sejam sebelum menyantap hidangan berbuka. Tujuannya untuk
memberikan keseimbangan terlebih dahulu terhadap sistem pencernaan kita.
Ingat, jangan mengambil makanan berlebihan dan makanan yang mempunyai
kandungan garam yang tinggi seperti telur dan ikan masin.
6.
Berbuka puasa hendaknya dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak
terburu-buru agar perut tidak terkejut. Untuk meringankan kerja
penghadaman, kunyah makanan dengan baik.
7. Supaya anda mampu
menahan rasa lapar, perbanyakkanlah mengambil jenis makanan berserat
yang banyak terdapat dalam sayur dan buah. Tubuh memerlukan waktu lebih
lama untuk menghadamkan makanan yang banyak serat.
8. Selain
memperbanyakkan makanan berserat dan berprotein, sebaiknya anda juga
menyediakan jenis makanan yang mengandungi vitamin dan mineral serta
makanan tambahan agar tubuh tetap segar-bugar sepanjang hari.
9. Vitamin yang penting diambil setiap hari adalah vitamin A, B dan C.
Tetapi, kalau anda sudah makan buah berwarna kuning atau merah, sayur
berwarna hijau tua dan kekacang, maka tidak perlu khuatir kekurangan
vitamin tersebut.
1. Jangan lupa selalu makan makanan berzat baik pada saat sahur atau berbuka puasa. Walau menu sederhana, yang penting mengandungi lima unsur zat lengkap seperti protein, lemak, karbohidrat, vitamin dan mineral.
2. Usahakan untuk mencegah dehidrasi tubuh dengan banyakkan meminum air putih pada malam hari. Hal ini penting dilakukan, kerana pada siang hari, aktiviti kita cenderung banyak mengeluarkan keringat baik di ruangan terbuka atau berhawa dingin.
3. Pada saat berbuka, mulakan dengan makanan atau minuman hangat dan manis seperti Milo, susu atau minuman manis lainnya. Tetapi ingat, jangan mengambil minuman yang mengandungi soda, kerana dapat menimbulkan akibat buruk bagi perut anda.
4. Jangan minum air dingin atau ais. Biasakanlah berbuka dengan minuman yang hangat. Perut yang kosong kerap menjadi kembung, bila anda terus berbuka puasa dengan air dingin.
5. Kemudian berehatlah lebih kurang sejam sebelum menyantap hidangan berbuka. Tujuannya untuk memberikan keseimbangan terlebih dahulu terhadap sistem pencernaan kita. Ingat, jangan mengambil makanan berlebihan dan makanan yang mempunyai kandungan garam yang tinggi seperti telur dan ikan masin.
6. Berbuka puasa hendaknya dilakukan secara perlahan-lahan dan tidak terburu-buru agar perut tidak terkejut. Untuk meringankan kerja penghadaman, kunyah makanan dengan baik.
7. Supaya anda mampu menahan rasa lapar, perbanyakkanlah mengambil jenis makanan berserat yang banyak terdapat dalam sayur dan buah. Tubuh memerlukan waktu lebih lama untuk menghadamkan makanan yang banyak serat.
8. Selain memperbanyakkan makanan berserat dan berprotein, sebaiknya anda juga menyediakan jenis makanan yang mengandungi vitamin dan mineral serta makanan tambahan agar tubuh tetap segar-bugar sepanjang hari.
9. Vitamin yang penting diambil setiap hari adalah vitamin A, B dan C. Tetapi, kalau anda sudah makan buah berwarna kuning atau merah, sayur berwarna hijau tua dan kekacang, maka tidak perlu khuatir kekurangan vitamin tersebut.
No comments:
Post a Comment